Bezoek Abdij Grimbergen

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • zondag 15 oktober 2017 13u30 - 17u00
kerkplein nieuwenrode - KERKSTRAAT , 1880 NIEUWENRODE

Verslag

Bezoek aan de abdij in Grimbergen
 Op 15 oktober waren we te gast in de abdij der Norbertijnen in Grimbergen. De uitnodiging hiertoe kwam van onze nieuwe proost, die ook de rondleiding zou geven. Maar de mens wikt en god beschikt of anders er kunnen van die onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor het programma gewijzigd wordt.
We werden door de abt Erik te Sutter op het plein voor de Servaaskerk verwelkomd.
Eerst kregen we een uitleg over de kerk met 600 zitplaatsen. Aan de buitenkant die maar voor twee derde is afgebouwd en een sluitmuur aan de voorkant. De kerk bezoeken is een ding maar een gefundeerde uitleg krijgen is een andere. De abt liet ons genieten van de mooie preekstoel met zijn vier evangelisten en beeltenis van Norbertus en Augustinus. De hemel boven de preekstoel is vrij opgehangen en heeft tot doel de klank te versterken en omlaag te houden. Er zijn vier biechtstoelen waarvan een gewijd aan God de Vader. De beelden aan de preekstoel verwijzen naar sterkte, berouw zoals de verloren zoon, dienstbaarheid zoals Maria Magdalena en zachtmoedigheid. Het hoofaltaar met beelden van Petrus en Paulus met daarboven het beeld van Madonna die de draak verpletterd. Aan de wand was een schilderij met de abdij vroeger en hoe ze gepland was.
Als we nu de kerk binnentreden dan kijken we met heel andere ogen naar wat er te zien is. De beelden en schilderijen spreken een taal zonder woorden, eigen aan de tijd dat het gewone volk niet lezen kon maar door zijn schoonheid een dam opwierp tegen het Lutherse protestantisme van die tijd.
Na het bezoek aan de kerk kregen we nog een kleine rondleiding in de abdij waar een glaswerk de feniks voorstelt, toepasselijk op de abdij die driemaal uit zijn as verrees. In de refter stond de tafel gedekt en hingen verschillende wapenschilden aan de muur. Alleen het bezoek aan de toren is er niet van gekomen maar die kans krijgen we nog.
Tot afsluiten werden we vergast op een Grimbergen blond of donker al naar keuze, een geslaagde afsluiter na een leerrijk bezoek. Ook Stefaan kwam ons na zijn doopplechtigheid even gezelschap houden. Bedankt Norbertijnen voor het fantastisch bezoek.

Praktisch

Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Nieuwenrode
Meer weten?
Prijs
gratis
Reservatie
via peter.lgnieuwenrode@gmail.com
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

Meer activiteiten