Kooklessen

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • woensdag 15 maart 2023 19u00 - 23u59
De Mispelaer - PADDEGATSTRAAT 53, 1880 NIEUWENRODE

Verslag

HET ZIT EROP !
Woensdag 15 maart was het zover: de laatste kookles uit de reeks van 5. Deze keer zijn we een uur vroeger gestart en mochten de partners en het bestuur een paar uur later aanschuiven aan tafel. Er mochten dus heel wat meer tafels en stoelen voorzien worden
Over de eerste les, vertelde ik in het vorige blad.
Wat hebben we sindsdien gedaan? In enkele woorden: gekookt, gebabbeld (en neen, niet alleen over koken!), gelachen, geplaagd en lekker gegeten.
Je leest het; de sfeer zat er altijd goed in. Omdat ik zelf redelijk nieuw ben in de LG, was er nog een ander aspect dat me aansprak: je leert mensen met een gemeenschappelijk doel (lekker eten ) in een ongedwongen sfeer kennen.
En wat hebben we gemaakt?
Het menu van december was voor mij een schot in de roos:
- Scampi’s diabolisch
- Fazantenfilet met witte druivensaus, broccoli met mascarponesaus en gnocchi
- Tiramisu met blauwe bessen
De broccoli heb ik sindsdien al enkele keren op tafel gezet en geen enkele keer bleef er over. Een goed teken, toch? En de zoon (jaja!) heeft tiramisu volgens het nieuwe recept gemaakt voor het kerstdiner. Heel de familie was enthousiast.
Tiramisu kan soms een beetje zwaar zijn, maar door niet enkel mascarpone te gebruiken kan je dat voorkomen. Dat heeft Rik ons toen geleerd.

In januari gingen we aan de slag om als voorgerecht een quiche met witloof op tafel te zetten. Gevolgd door wijting met tatjespap, gepocheerd ei en garnalen. We sloten af met rijstpap met kokosmelk en gezouten karamelsaus. Kennen jullie tatjespap? Ik had er nog nooit van gehoord! Maar die quiche gaan we binnenkort thuis nog eens maken. En ik weet niet hoe jullie de garnalen kopen: gepeld of ongepeld? Maar deze les heeft me ervan overtuigd dat ik ze gepeld blijf kopen, zeker weten! Het pellen van de garnalen was bijna de helft van onze voorbereiding …

Voor de les van februari gingen we meer de exotische of beter gezegd, de Aziatische toer op: we maakten groenten loempia’s en klungelden een beetje om ze ‘ingepakt’ te krijgen. De vorm was misschien niet altijd zo mooi en symmetrisch als de ‘industriële’ loempia’s die we van alle bekende merken kunnen kopen, maar de smaak was zeker zo goed. We hebben er echt van genoten. Daarna kwam nasi goreng op tafel en we sloten af met pandam cotta. Weer zo iets waar ik nog nooit van gehoord had. Heel speciaal van kleur (felgroen) maar wel makkelijk om te maken.

En de laatste uit de reeks was uitgebreid met apérohapjes. Enkele klassiekers maar ook heel lekkere kleine balletjes die we zelf rolden en aanmaakten met look, ui en kruiden. Daarna door de chapelure rolden en dan bakten. Het klinkt heel gewoon maar was toch net iets anders, dus best lekker en voor herhaling vatbaar.
Als voorgerecht stond ‘scampi’s in currysaus’ op het menu. En je kan denken: “ wat is daar nu aan? “ maar dit was geen klassieke currysaus. De saus was klaargemaakt met -natuurlijk- curry maar ook met appel en banaan. Reuzelekker en poepsimpel!
Hebben jullie thuis ook zo een avond in de week dat er niet echt gekookt wordt? Dat er iets van ‘quasi geen werk’ op tafel komt? Afhaalchinees? Een pizza? Wel dit is een lekker en gezond alternatief. Thuis hebben we met ons drieën 2 zakken van 400 gram scampi’s (en ja, ik heb ze gepeld gekocht ), saus voor 4 personen en een frans brood soldaat gemaakt. Niks overgelaten! Zo lekker was het.
Het hoofdgerecht was parelhoenfilet met witte druivensaus (voor de aandachtige lezer: ja die saus hadden we al eens gemaakt en goedgekeurd) met aardappelmousseline.
Afsluiten deden we met de enige echte ‘Crêpe Suzette’. De sinaasappels werd geschild zodat we zowel de zeste als het sap konden gebruiken. En een beetje likeur en ijs erbij maakte het af.
Om onze lessen in schoonheid te laten eindigen, kreeg de koksmeester Rik een mand aangeboden om hem te bedanken voor zijn rustige en vriendelijke uitleg. Dat had hij echt verdiend!
Ik heb genoten van de ontdekking van sommige gerechten, van het gemoedelijk samenzijn en het lekkere eten. Ik hoop dat ze de traditie van de kooklessen verder zetten!

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Rik (lid LG Nieuwenrode)
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Nieuwenrode
Meer weten?
Prijs
€ 100,00
100€ voor 5 lessen
Reservatie
verplicht
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

015712011

Meer activiteiten